Sustainable development Mambo-Mtae-Lushoto Usambara Mountains Tanzania
                     JamiiSawa - Community Together                                                 
             

MamboVrijwilligers       

Algemeen
JamiiSawa en de inwoners van Mambo verwelkomen graag mensen die willen assisteren met met de ontwikkeling van hun gebied.  Er zijn wel wat randvoorwaarden. Eentje is dat  vrijwilligers proffessionele vaardigheden moeten hebben en dat ze bereid zijn om hun kennis over te dragen aan lokale mensen.  Ook verwachten we dat iedereen zijn eigen broek ophoudt.  JamiiSawa steunt van harte positieve initiatieven maar is niet in staat om salarissen te betalen of kosten voor verblijf te vergoeden. In het algemeen adviseren we om hetzelfde te doen als we aan onze dorpsgenoten adviseren: Laat je inspireren, er zijn vele mogelijkheden bijvoorbeeld om een bedrijfje op te zetten of fondsen te verwerven.
 

Lees hier over ervaringen van onze vrijwilligers.

Missie
De missie van JamiiSawa is om de economie in ons gebied te vergroten, dit is in principe de gemeente(Ward) Sunga, een gemeenschap van 8 dorpen rondom MamboViewPoint Eco lodge.

Een betere economie kan mensen helpen uit hun armoede te komen het maakt het voor hen mogelijk om de school te betalen, de dokter, het water enz.

Omdat alle dingen van elkaar afhankelijk zijn is JamiiSawa actief op vele gebieden In alle gebieden is het hoofddoel om projecten duurzaam te maken en om het mensen mogelijk te maken om hun leven in hun eigen handen te nemen.

Een van de methoden om kennis en middelen te vergaren is om gebruik te maken van diensten van "professionele vrijwilligers" die hun kennis en kunde over willen dragen aan de lokale bevolking.

Vrienden van Mambo
We noemen onze vrijwilligers "vrienden van Mambo". Als je mee wilt doen kun je vriend van Mambo worden, we bieden je een fijn en inspirerend verblijf en we kunnen je in contact brengen met mensen die je kennis kunnen gebruiken en waarmee je samen kunt werken. En als je weg gaat houden wij een oogje in het zeil over hoe het verder gaat.
In alle gevallen zal je project opereren onder de supervisie van JamiiSawa.
Voor het verblijf hebben we speciale redelijke tarieven en de tijdsduur moet tussen de 14 dagen en 6 weken zijn. Langer kan ook maar daar is altijd een proef periode mee gemoeid.
Korter kan ook maar dan noemen we het een uitwisselingsprogramma en zijn er ook andere voorwaarden.
 
stages, PHD's en afstudeerders
Aanvragen voor stages, afstudeerders en PHD's kunnen aan ons verzonden worden per per e-mail.
Iedereen zal in hetzelfde kader hier verblijven als de vrienden van Mambo. Dat betekent dat je betrokkenheid moeten hebben met ontwikkelingswerk en voor je eigen kosten voor verblijf betaalt.
Net als van vrijwilligers verwachten we om de motivatie te weten en de CV. Ook verwachten we een grote zelfwerkzaamheid, alhoewel professionele begeleiding wel voorhanden is.
 
Als ruil zul je een onvergetelijke tijd hebben in Mambo met ongewone werk omstandigheden en de gelegenheid om bij te dragen aan armoede bestreiding door je kennis en onderzoek ten goede te laten komen van mensen die er hun bestaan mee op kunnen bouwen.
Afstudeer projecten en PHD's moeten niet alleen wetenschappelijk zijn maar ook een praktisch toepasbare component hebben en ten goede komen van de lokale gemeenschap.
 
Projecten
Er is een grote hoeveelheid aan verschillende projecten. Vrijwilligers worden vrijwel altijd ingezet in een project dat past bij hun kennis en kunde; Dus bijvoorbeeld onderwijzers voor onderwijs projecten, doktoren en vroedvrouwen in gezondheidszorg projecten enz. Expliciet willen wij niet dat mensen zonder kennis van zaken aan de slag gaan bijvoorbeeld met het bouwen van een klaslokaal. Dergelijke zaken kunnen lokale mensen prima zelf Ze worden echter wel geholpen met een architect die hen betere bouwmethoden leert.

Klik hier voor een lijst van projecten en project ideeen. en hier voor een overzicht van reeds gerealiseerde of actuele projecten.

In de projecten zijn mensen uit alle bevolkingsgroepen betrokken. Mannen, vrouwen, kinderen, van alle leeftijden. In alle gevallen is er echter een lokale structuur, shool of cooperatie of werkgroep of sportclub met locale leiders waarmee of waarin het project plaats vindt. Directe zorg (bv voor kinderen, wezen of zieken) is geen taak van JamiiSawa en ook zeker niet van vrijwilligers. Leren aan een lokaal iemand hoe zo'n zorg- of onderwijstaak uitgevoerd moet worden behoort wel tot de werkzaamheden van JamiiSawa en zijn vrijwilligers.

 

Uitwisselings programma's
Voor korte durende verblijven ook wel "vrijwilligers vakanties" genoemd hebben we eens peciaal programma waarin je samen kunt werken met lokale mensen. Maar ook sportieve activiteiten zoals wandelingen maken deel uit van dit programma.
 

Kosten (per persoon per dag)

 
Het principe is dat iedereen voor zijn eigen kosten betaalt. Houdt in gedachten dat de kosten voor vrijwilligers altijd nog minder zijn dan je dagelijkse kosten in Nederland.  
1-2 weken (Uitwisseling)
 $ 50 per dag (korting voor groepen mogelijk)  
3-4 weken vrijwilligers/stage/studie  $ 25 per dag
5-8 weeks vrijwilligers/stage/studie  $ 20 per alle dagen na 4 weken
Meer dan 8 weken  $ 15 per alle dagen na 8 weken

* prijs niveau Jan 2016; wijzigingen zijn om diverse redenen mogelijk

  • Inclusief: verblijf, full board, begeleiding, de was, enkele vrije tijds activiteiten, lecture ontwikkelingskunde, drinkwater, wifi.
  • Exclusief: visa, drankjes, vertalers en andere lokale assitenten, Swahili lessen kosten voor materialen en lokaal vervoer.
  • Als de lodge erg druk is kunnen we je vragen om een of een paar nachten op een andere plaats binnen de lodge te overnachten; dat kan ook een klein tentje zijn.
Kosten verantwoording
De bovengenoemde kosten zijn 100% om de kosten voor het verblijf en eten te dekken. Ze zijn gebaseerd op de werkelijke kosten en hierop wordt geen winst gemaakt en voor vrijwilligers die langer blijven is een deel van de kosten zelfs gesubsidieerd door MamboViewPoint. De winst van de lodge (voor zover dat er is) komt van normale gasten die aanzienlijk meer betalen, zefs backpackers betalen altijd meer dan vrijwilligers.

Kosten voor de projecten komen van fondsen, particuliere giften en van vrijwilligers zelf die voor, tijdens en nadat ze in Mambo zijn inzamelen voor hun project. Doordat veel van de kosten van de infrastuctuur gedekt zijn door de lodge of speciale giften en vrijwilligers hun deel zelf betalen kunnen de giften voor de projecten bijna voor 100% besteed worden aan de projecten.

Hoe verder?
Als je na het lezen van deze pagina geinteresseerd bent geraakt om als vrijwilliger bij ons te komen werken is er de volgende procedure:
  1. Je schrijft een email naar ons waarin je je voorstelt, waarom je wilt volunteren, waarom bij ons, in welke periode en wat je denkt te kunnen betekenen.
  2. Via een email wisseling komen we tot een project voorstel en een periode voorstel.
  3. Dit voorstel wordt door jou in een Engelstalige applicatie verwerkt en daarna door ons besproken met het lokale management. ook zullen we wat referenties natrekken en zo nodig om een verklaring van goed gedrag vragen.
  4. Tegelijkertijd maak je een afspraak met onze mensen in Nederland om kennis te maken en te zien of het voor beide partijen een goed plan is.
  5. Als alle lichten op groen staan kun je je ticket kopen en zijn we blij dat je komt! We zullen je vervolgens faciliteren op de reis hier naar toe en we kunnen je informatie geven over een vakantie die je er aan vast kunt knopen.
Deze procedure lijkt misschien wat overdone, maar we proberen ons daarmee te beschermen tegen mensen die hier eigenlijk niet thuis horen maar ook om jou te beschermen om iets aan te gaan wat te confronterend kan zijn.

 

Aanvullende informatie
www.gotanzania.org
Read about our project idea's
Read about our results so far
Read about doing projects with MamboViewPoint (pdf)
Find here extended information about our project.
We are committing us to the
 Responsible Volunteering Code
developed by the Responsible Tourism Partnership.
Read what others experienced at http://mamboviewpoint.blogspot.com/
 

 

BetterVolunteering 
Read about 5 reasons (not) to volunteer
onlinevrijwilligerswerk